images (2).jpgimages (1).jpgimages (4).jpgimages (5).jpgΑντίγραφο από find the word1.jpgimages (3).jpgimages (7).jpgimages (8).jpgimages (6).jpgimages (9).jpg

Το πιο δίκαιο τυχερό παιχνίδι: Ρουλέτα!

Μην σας παραξενεύει ο τίτλος. Κι όμως ισχύει! Το παιχνίδι που ακούγαμε απο μικροί ότι παίζουν μόνο οι  μεγάλοι τζογαδόροι και θεωρούταν κάποιος "καμμένος ή άρρωστος" αν παίζει,  είναι το πίο δίκαιο. Ας δούμε το γιατί ....


 

Συνεχίζοντας λοιπόν την μελέτη των τυχερών παιγνίων ασχολούμενοι με τις αποδόσεις κέρδους σύμφωνα με τις πιθανότητες που παίζουμε, θα δόυμε ότι είναι όντως το πιο δίκαιο με διαφορά απο όσα έχουμε δεί έως τώρα.

Να εξηγήσουμε για αρχή τους κανόνες. Ο παίχτης όπως βλέπουμε στο σχήμα, για βασικό ποντάρισμα επιλέγει να προβλέψει σε ποιόν αριθμό θα πέσει η μπίλια μετά το γύρισμα του γκρουπιέρη.

Έχει να επιλέξει απο το 0 εως το 36. Προφανώς λοιπόν αφού έχει 37 επιλογές η πιθανότητα να επιλέξει τον σωστό αριθμό είναι 1/37. Αν όμως το καταφέρει πληρώνεται 36 φορές τα λεφτά του! 36 στα 37! Ποσοστό διανεμόμενων κερδών   97,3 % ! Μας κρατά λοιπόν ενα ποσοστό 2,7% . Εξαιρετικά καλό αφού σε προηγούμενα παιχνίδια είδαμε να κρατιέται ποσοστό 30% και πάνω. 

Αν σκεφτούμε και τα λεγόμενα "πλευρικά" στοιχήματα τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Για παράδειγμα αν παίζουμε κόκκινο - μαύρο προσπαθώντας να μαντέψουμε αν ο αριθμός που θα έρθει θα είναι μαύρου η κόκκινου χρώματος εκτός του μηδέν όπου είναι πράσινο και χάνουμε αν έρθει ότι χρώμα και αν παίξουμε. Τότε αν έχουμε επιλέψει μαύρο έχουμε πιθανότητα 18/37= 48,6% και ενώ θα έπρεπε να παίζουμε με 50 - 50 . Μας κρατά λοιπόν 1,4 %. Εξαιρετικά μικρό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. 

Το μόνο κακό είναι το κόστος συμμετοχής. Ενώ στα άλλα παιχνίδια που μελετήσαμε σε κάποιο πρακτορίο ΟΠΑΠ αρκούν και 50 λεπτά για να παίξουμε, σε κάποιο καζίνο θα πρέπει να δαπανήσουμε τουλάχιστον 2,5 ευρώ ανα περιστροφή. Εκτός αν κάποιος παίζει μέσω ίντερνετ όπου το κόστος πέφτει πολύ, ακόμα και κάτω απο 0,50 ευρώ ανα γύρισμα. 

Κλέινοντας για να προλάβουμε τους κακοπροαίρετους, δεν συζητάμε καθόλου το κατα πόσο είναι "πειραγμένες" οι ρουλέτες και αν ο διοργανωτής μπορεί να προβλέπει που θα πάει η μπίλια, αν ο γκρουπιέρης ξέρει που θα πάει ή το επηρεάζει και γενικότερα αν είναι δίκαιο παιχνίδι απο άποψη εξωγενών παραγόντων.

Αν είναι όντως καθαρό παιχνίδι είναι σίγουρα ότι πιο δίκαιο υπάρχει απο άποψη επιστρεφόμενων κερδών σε σχέση με τις πιθανότητες που παίζουμε.  

 


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση