images (2).jpgimages (9).jpgimages (3).jpgimages (4).jpgimages (8).jpgimages (7).jpgimages (5).jpgimages (1).jpgimages (6).jpgΑντίγραφο από find the word1.jpg

Γρίφος Λογικής

Ένα γνωστό κομματι των μαθηματικών της λογικής είναι και οι γρίφοι. Ο Smyllyan προτεινει πολλους τέτοιους γρίφους . Ας δούμε έναν απο αυτούς : 


Έστω ένα νησί όπου κατοικούν δύο είδη ανθρώπων, οι αφέντες όπου λένε πάντα αλήθεια και οι υπηρέτες όπου λενε πάντα ψέμματα. Συναντούμε δύο ανθρώπους τον Α και τον Β . Τι είναι ο Α και τι ο Β , αν ο Α λέει " O Β είναι αφέντης " και ο Β λέει " Οι δυό μας είμαστε διαφορετικοί " . 


 

Σχόλια   

 
0 #2 Θανασης 09-02-2016 17:27
Έστω ότι και οι δύο είναι αφέντες. τότε η δεύτερη πρόταση είναι ψευδής. επειδή όμως οι αφέντες λένε πάντα την αλήθεια καταλήγουμε σε άτοπο.
έστω ότι ο α είναι αφέντης και ο β υπηρέτης. τότε η πρώτη πρόταση είναι ψευδής πράγμα άτοπο καθώς ο α λυπάται την αλήθεια.

έστω ότι ο α είναι υπηρέτης του β αφέντης τότε η πρώτη πρόταση είναι αληθής πράγμα από καθώς ο α ως υπηρέτης λέει πάντα ψέματα.

με εις άτοπον απαγωγή καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο είναι οι υπηρετες. Το ενδεχόμενο αυτό επαληθεύεται καθώς και οι δύο προτάσεις είναι ψευδής στην περίπτωση αυτή
Παράθεση
 
 
0 #1 george 25-11-2015 14:55
Α ΚΑΙ Β ΥΠΗΡΕΤΕΣ
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση